« terug naar vorige pagina

De griepprik

Griep kan voor mensen met specifieke medische aandoeningen en mensen van 60 jaar en ouder ernstige gevolgen hebben. Kinderen en volwassenen uit deze doelgroep ontvangen daarom ieder jaar in oktober of november een uitnodiging van de huisarts voor de gratis griepprik.

De jaarlijkse griepprik
De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt. Als u tot de doelgroep behoort, krijgt u daarom het advies om de griepprik te halen. U ontvangt dan elk jaar een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik.

Een griepprik is niet verplicht. U kiest zelf of u van het aanbod gebruik wilt maken.

Meestal geeft de huisarts een tijdstip aan waarop u de griepprik krijgt in de huisartsenpraktijk. Het vaccin is al in de praktijk aanwezig. U hoeft dus niet eerst naar de apotheek te gaan. U krijgt de griepprik in uw bovenarm. Wilt u daar met uw kleding rekening mee houden?

De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen griep. Wel is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt. De griepprik kan gezondheidsschade voorkomen of beperken. Als u na de griepprik toch griep krijgt zal mogelijk,

-de griep milder verlopen
-de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner zijn
-de kans kleiner worden dat de aandoening die u al heeft, door de griep verergert

Hoe werkt de griepprik?
Het griepvirus veroorzaakt griep. Als u de griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het lichaam kent het griepvirus al en weet hoe het dit onschadelijk moet maken. En als u ondanks de griepprik toch griep krijgt, dan verloopt de ziekte waarschijnlijk minder ernstig.

Het griepvaccin bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten die in het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht. Omdat het griepvirus voortdurend verandert, wordt het griepvaccin elk jaar aangepast. Dit is de reden dat de griepprik elk jaar moet worden gegeven. Zo kan het lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen komende winter het meest voor zullen komen.

Het duurt ongeveer 2 weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. Als u na die 2 weken in aanraking komt met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan maken de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk. De bescherming duurt meestal 6 maanden.